Pracownia Rozwoju i Aktywności Twórczej STACJA RADOŚĆ

Księgarnia5 - Kluboksięgarnia dla dzieci

ImprezArt- organizacja i aranżacją imprez

ETHNOS - zajęcia edukacyjne z etnografii

BodyArt communications

Mistrzowska Akademia Miłości

Centrum Zdrowych Pleców

Organizacja uroczystości i imprez

Sklep z używaną odzieżą

Kiosk Ruchu - szkoła tańca oraz agencja artystyczna

Biuro rachunkowe "Intrata"

Iron Expres - usługi prania i prasowania koszul

MKgastro - wyposażenie dla nowoczesnej gastronomii

Shaping Club - nowość w Polsce

Projektowanie tkanin użytkowych

DECO-ROOM Aranżacja wnętrz

Projektowanie znaków graficznych

Studio Graficzne

Fotografia artystyczna i malarstwo

Projektowanie i szycie strojów dawnych

SREBRNIK - sprzedaż biżuterii srebrnej

HUBOMAG - produkcja i montaż pomp ciepła

Bufet szkolny "U Wilka"

TIRAMI - cattering i ogranizacja imprez

Bufet studencki KASIA

Ośrodek rekreacyjny KOLORADO

ZADZIWIANKI - wyrób patchworków

KOPIOWANIE obrazów mistrzów

TROPICAL - studio pielęgnacji paznokci

Hurtownia internetowa AVICO.PL

AJSJA - wynajem sprzętu nagłośnieniowego

Lampy solne

[Rozmiar: 110 bajtów] Założone firmy

Fotografia artystyczna i malarstwo

Pani Maria jest artystką: malarką, fotografikiem, scenografem. Ponieważ z malarstwa ciężko jest się utrzymać bez wyrobionego nazwiska, Pani Maria postanowiła otworzyć studio oferujące profesjonalną fotografię portretową dla początkujących aktorów i modelek oraz usługi fotograficzne związane z dokumentowaniem różnego rodzaju imprez.

Pani Maria ukończyła Akademię Sztuk Pięknych w Warszawie na Wydziale Malarstwa z wynikiem bardzo dobrym i dwoma wyróżnieniami. Tak opisuje swoje doświadczenia, w których próbowała połączyć wyuczony zawód i pasję z zarabianiem na życie:

Jeszcze w trakcie studiów zamieszczałam fotografie reporterskie w prasie, m.in. w tygodniku „Kultura”. Pracowałam wyłącznie na zlecenia i umowy o dzieło. W 1996 r. wykonałam scenografię teatralną do spektaklu dyplomowego w Wyższej Szkole Teatralnej w Białymstoku, następną także w tym roku, w Teatrze Banialuka w Bielsku-Białej, a w 1997 r. scenografię do spektaklu w Teatrze Dramatycznym w Elblągu.
Utrzymując się z malarstwa, wykonywałam kopie dzieł słynnych mistrzów oraz portrety na zamówienie. Doraźnie podejmowałam się zleceń z zakresu scenografii i dekoracji.

Przedmiotem działalności gospodarczej Pani Marii są usługi fotograficzne, które można podzielić na dwie kategorie:
• wykonywanie zdjęć z uroczystości, wydarzeń i imprez na zlecenia osób prywatnych, firm, mediów. Będą to m.in. wesela, komunie, imprezy integracyjne, plenerowe, wydarzenia itp.
• wykonywanie zdjęć portretowych. Są to specjalistyczne zdjęcia, przeznaczone dla agencji aktorskich, które rejestrują kandydatów, a następnie na podstawie tych zdjęć dokonują doboru do konkretnych ról.

Ponownie oddajmy głos Pani Marii:

Dotychczas zmuszona byłam wykonywać wymienione usługi na pożyczonym, nieprofesjonalnym sprzęcie, co bardzo ograniczało moją działalność. Dzięki pomocy Fundacji NADZIEJA udało mi się uzyskać dotację na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej, za którą zakupiłam m. in. profesjonalny aparat fotograficzny wraz z osprzętem.

Klientami Pani Marii są głownie aktorzy, którzy poszukują dziś pracy głównie poprzez specjalistyczne agencje, a także „nieprofesjonaliści” zgłaszający się na castingi agencji reklamowych. Muszą składać tam tzw. portfolio czyli zestawy swoich zdjęć portretowych spełniających określone kryteria. Poszukiwane są zwłaszcza zdjęcia realistyczne, bez „upiększeń”, naturalne, pokazujące możliwości twarzy, ciała, warunki fizyczne. Takich fotografii nie wykonuje większość fotografów, gdyż model musi zostać ustawiony w odpowiedni sposób względem źródła światła. Wykonuje je Pani Maria.

Zapraszamy na stonę artystki: www.slojewska.com