[Rozmiar: 110 bajtów] Stypendia

» Kasia - ekolożka

Joasia - przewodnicząca z biol-chemu

Opinia komisji stypendialnej:

Sytuacja materialna Joanny jest bardzo trudna. Asia pochodzi z wielodzietnej rodziny; ma siostrę bliźniaczkę, która nie słyszy od urodzenia. Siostra Asi uczęszcza do Liceum Ogólnokształcącego przy Instytucie Głuchoniemych w Warszawie. Rodzice muszą opłacać internat i dojazd do szkoły z własnych środków. Mama Asi choruje przewlekle, brat – Michał jest maturzystą. Rodzice prowadzą niewielkie gospodarstwo rolne.

Joanna jest uczennicą ambitną, obowiązkową i bardzo sumienną. Osiąga dobre i bardzo dobre wyniki w nauce.

W gimnazjum brała udział w wielu konkursach, m.in.: ”Dzieje Narodu i Oręża Polskiego”, polonistycznym „Szkoła dobrego pisania”, w konkursie „Szanse polskiej młodzieży w Unii Europejskiej” – którego była laureatką. W Liceum brała udział w Ogólnopolskim Konkursie Ekologicznym „Eko-planeta” – zdobywając wyróżnienie.

Asia działa w Samorządzie Szkolnym, jest przewodniczącą samorządu klasowego. Z dużym zaangażowaniem organizuje imprezy klasowe. Jest bardzo koleżeńska, pomaga w nauce swoim koleżankom i kolegom.
Pracowitość, odpowiedzialność, skromność oraz zaangażowanie Asi zasługują na wyróżnienie i pomoc.

Słowa uczennicy:

Nazywam się Joasia. Jestem uczennicą II klasy L.O. im. mjra Henryka Sucharskiego w Sierpcu, o profilu: chemia, biologia, język obcy. Prowadzę także działalność w samorządzie klasowym jako przewodnicząca i staram się dobrze wypełniać swoje obowiązki.

W gimnazjum lubiłam wszystkie przedmioty zarówno humanistyczne jak i przyrodnicze. Brałam udział w różnych konkursach związanych z tymi dziedzinami. Jednak ostatecznie wybrałam biologię i chemię. Przedmioty te bardzo mnie zafascynowały, gdyż mieszkam na wsi, mam stały kontakt z przyrodą i lubię zwierzęta. Zamierzam dalej rozszerzać swoje zainteresowania w tym kierunku. W przyszłości chciałabym studiować farmację lub weterynarię i wytrwale dążę do celu systematycznie ucząc się przedmiotów związanych z tymi dziedzinami.

Dziękuję serdecznie za przyznanie mi stypendium. Pieniądze otrzymane od Państwa na pewno bardzo mi się przydadzą. Postanowiłam, że przeznaczę je na wydatki związane ze studiami, dzięki temu odciążę finansowo rodziców, którzy prowadzą gospodarstwo rolne. Dochód z gospodarstwa jest niewielki i właśnie z niego utrzymuje się moja pięcioosobowa rodzina: mama, tata, brat Michał, ja i siostra Kasia.