[Rozmiar: 110 bajtów] Stypendia

» Klaudia - pogodna fotografka
» Magda - utytułowana biegaczka przełajowa
» Kasia - ekolożka

Ewelina - humanistka z dziennikarskim zacięciem

Opinia komisji stypendialnej:

Ewelina pochodzi z rodziny wielodzietnej. Ma dwóch braci i jedną siostrę. Dawid jest na trzecim roku studiów dziennych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, Albert uczęszcza do czwartej klasy Technikum Ekonomicznego w Sierpcu, a młodsza siostra jest uczennicą pierwszej klasy Gimnazjum. Jedynym żywicielem rodziny jest matka. Ewelina straciła ojca w 2004 roku. Rodzina utrzymuje się z renty po ojcu i dziesięciohektarowego gospodarstwa rolnego.

Ewelina jest sumienną i pracowitą uczennicą. Średnia ocen w gimnazjum wyniosła 4,75. W gimnazjum brała udział w licznych konkursach. Zajęła I i III miejsce w Diecezjalnym Konkursie Biblijnym. Poza tym zajęła X miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Polonistycznym oraz I miejsce w konkursie organizowanym przez KRUS dla uczniów płockiego okręgu.

Ewelina jest uczennicą ambitną, zdyscyplinowaną, o wysokiej kulturze osobistej. Jest skromną, życzliwą koleżanką, bardzo dobrze się uczy, jest bardzo pracowita i ma dobry kontakt z nauczycielami. Jest bardzo zdolna i zawsze aktywna, pełna inicjatyw, zaangażowana w życie klasy i szkoły. Jej postawa zasługuje na wyróżnienie.

Słowa uczennicy:

Nazywam się Ewelina. Jestem uczennicą I klasy L.O. im. mjra Henryka Sucharskiego w Sierpcu. Interesuję się takimi dziedzinami, jak historia, język polski, religia, literatura czy reportaż. W przeszłości brałam udział w konkursach historycznych, recytatorskich, polonistycznych, ale ogrom radości przyniósł mi także udział w konkursach z wiedzy biblijnej. W tej sferze wykazałam się też największymi możliwościami – kilka razy udało mi się zdobyć czołowe miejsca.

Jeżeli pozostaje mi chwila wolnego czasu między codziennymi zajęciami a nauką, to spędzam ją na słuchaniu muzyki, czytaniu książek i sporcie (siatkówka lub piłka nożna).

Jestem dumna i zaszczycona faktem otrzymania stypendium Fundacji NADZIEJA i postaram się sprostać oczekiwaniom tych, którzy postawili właśnie na mnie. Chcę dalej się rozwijać i kształtować odpowiednio swoje najlepsze cechy i talenty. Do tego właśnie wykorzystam stypendium.

W przyszłości chciałabym ukończyć dobre studia – teologiczne lub dziennikarskie i otrzymać pracę, w której będę mogła nie tylko spełniać swoje marzenia, ale także pomagać innym ludziom.