[Rozmiar: 110 bajtów] Stypendia

» Klaudia - pogodna fotografka
» Magda - utytułowana biegaczka przełajowa
» Kasia - ekolożka

Łukasz - ambitny klarnecista z fantazją

Opinia komisji stypendialnej:

Sytuacja materialna Łukasza jest trudna. Łukasz ma dwóch braci i siostrę.

Uczeń klasę pierwszą ukończył ze średnią ocen – 5,0 i zachowaniem wzorowym. W pierwszej klasie pełnił funkcję skarbnika klasowego – był zaangażowany w sprawy klasy.

Łukasz interesuje się muzyką (od 8 lat gra na klarnecie w Młodzieżowej Orkiestrze OSP w Sierpcu, od września 2006 roku uczęszcza na zajęcia gry na pianinie).

Łukasz brał udział w:
• Konkursie „Jersz”
• Konkursie „Niemcy bez tajemnic”
• Olimpiadzie Języka Niemieckiego
• Olimpiadzie Historycznej w roku szkolnym 2006/2007
• Konkursie „Losy Żołnierza Polskiego” w roku szkolnym 2005/2006
• Olimpiadzie Wiedzy o Unii Europejskiej w roku szkolnym 2006/2007, w której zakwalifikował się do etapu regionalnego.

Łukasz interesuje się prawem i zagadnieniami z nim związanymi – planuje studia prawnicze.

Chłopiec zainteresowany jest literaturą fantastyczną i przygodową. Jest wielkim fanem J. R. R. Tolkiena (grupa, której był członkiem zajęła V miejsce w III Międzyszkolnym Konkursie Tolkienowskim).

Łukasz jest nie tylko dobrym uczniem, ale także życzliwym kolegą, niejednokrotnie pomagał innym w przygotowaniach do sprawdzianów.

Chłopiec ma wyraźnie sprecyzowane plany, sumiennie wypełnia swoje obowiązki, jest bardzo odpowiedzialny i pracowity. Swój czas poświęca nauce i grze we wspomnianej orkiestrze. Wysoka kultura osobista, skromność, wrażliwość sprawiają, iż Łukasz zdecydowanie wyróżnia się wśród rówieśników i zasługuje na wyróżnienie.

Słowa ucznia:

Nazywam się Łukasz. Jestem uczniem II klasy L.O. im. mjra Henryka Sucharskiego w Sierpcu z nachyleniem przedmiotowym język polski, historia, język obcy (język niemiecki). Moje zainteresowania ściśle wiążą się z tymi przedmiotami. Lubię historię, WOS; brałem udział w konkurach z tych dziedzin ("Losy Żołnierza Polskiego", Olimpiada o Unii Europejskiej). Mam na swoim koncie udział w licznych konkursach z języka niemieckiego.

Oprócz hobby ściśle związanego z przedmiotami szkolnymi, moją pasją jest literatura fantasy (szczególnie twórczość Tolkiena). Brałem udział w III Międzyszkolnym Konkursie Tolkienowskim. Interesuję się także muzyką. Uczęszczam od 1999 roku do Młodzieżowej Orkiestry OSP w Sierpcu – gram na klarnecie. Sukcesy mojej orkiestry są zarazem moimi osiągnięciami. (I miejsce w III Międzypowiatowym Przeglądzie Orkiestr OSP, III miejsce w kolejnym etapie przeglądu).

Co do mojej przyszłości to mam już dawno sprecyzowane plany. Planuję zostać prawnikiem. Kariera w tym zawodzie marzy mi się już od 2 klasy gimnazjum. Dlatego też interesuje mnie czytanie aktów prawnych. Zawsze, gdy mam wolną chwilę przeglądam jakiś kodeks, bądź szukam informacji na temat prawa.