[Rozmiar: 110 bajtów] Stypendia

» Kasia - ekolożka

Magda - utytułowana biegaczka przełajowa

Opinia komisji stypendialnej:

Sytuacja materialna Magdy jest bardzo trudna. Rodzice Magdy prowadzą gospodarstwo rolne, lecz ze względu na zły stan zdrowia ojca, uczennica jest zmuszona pomagać w gospodarstwie. Magda stara się również pomóc rodzicom, poświęcając wakacje na różne prace zarobkowe, np.: zbierając i sprzedając jagody. Tak zarobione pieniądze przeznacza na kształcenie i rozwijanie swej sportowej pasji.

Magda jest bardzo dobra uczennicą. Trzecią klasę gimnazjum ukończyła ze średnia ocen – 5,2. Życiową pasją Magdy, której oddaje każdą wolną chwilę, jest sport. Magda uprawia wyczynowo lekkoatletykę, a w szczególności biegi przełajowe. Jest zawodniczką Miejskiego Uczniowskiego Klubu Sportowego w Płocku. Niestety wyjazdy na treningi do Płocka są dla Magdy uciążliwe, także ze względów finansowych, dlatego też Magda sumiennie trenuje codziennie sama.

Magda lubi przyrodę i zwierzęta, stąd też wybór klasy o profilu biologiczno-chemicznym. Największe osiągnięcia Madzi dotyczą jednak sportu - biegów przełajowych. Jest mistrzynią rejonu (Gostynin - I miejsce). W liceum Magda zdążyła już wywalczyć czołowe miejsca w zawodach: Studzieniec – I miejsce, Skrwilno – I miejsce, Gostynin – I miejsce, Sierpc – I miejsce. Oprócz startów indywidualnych Magda biegała również w sztafetach, zajmując z drużyną I miejsca w powiecie i rejonie.

Uczennica gra też w szachy, dwa razy była mistrzynią powiatu, a raz wicemistrzynią.

W gimnazjum Madzia była zawodniczką szkolnej drużyny w piłce nożnej, zdobywając czołowe miejsca w licznych zawodach, m.in. w Ogólnopolskim Turnieju dziewcząt „Piłkarska Kadra Czeka”.

Uczennica poza sportem brała udział w różnych konkursach przedmiotowych, a szczególnym osiągnięciem było dla niej wyróżnienie w Konkursie „Życie pszczół na tle środowiska naturalnego”.

Jest osobą spokojną, ambitną i niezwykle skromną. Stara się bardzo sumiennie wywiązywać ze wszystkich obowiązków, co wymaga od niej wytrwałości i poświęcenia. Magda, pomimo treningów, uciążliwych dojazdów do szkoły, pracy w gospodarstwie, wzorowo wypełnia obowiązki szkolne.

W klasie Magda postrzegana jest jako osoba skromna, życzliwa, sympatyczna. Koledzy i koleżanki podziwiają jej silną wolę i determinację do działania. Wszechstronność Magdy, niesamowita pracowitość, uczciwość, zaangażowanie, determinacja zasługują na wyróżnienie.