[Rozmiar: 110 bajtów] Stypendia

» Kasia - ekolożka

Marta - młody teolog

Opinia komisji stypendialnej:

Sytuacja materialna rodziny Marty jest trudna. Na utrzymaniu rodziców oprócz Marty pozostaje jeszcze dwoje dzieci w wieku szkolnym (poziom szkoły podstawowej i gimnazjum).

Uczennica wyróżnia się nienagannym zachowaniem i wzorową postawą, zarówno w życiu szkolnym, jak i pozaszkolnym. Odznacza ją wysoka kultura osobista. Jest życzliwa i otwarta w kontaktach z innymi. Zawsze ma na uwadze dobro drugiego człowieka.

Na podkreślenie zasługuje skromność Marty i dyskretna pomoc, jaką w codzienności szkolnej niesie niepełnosprawnemu koledze z klasy. Jej pełna wyrozumiałości i cierpliwości postawa może być wzorem dla każdego.

Marta identyfikuje się ze społecznością klasy i szkoły. W roku szkolnym 2005/2006 pełniła funkcję gospodarza klasy. Dbała o zespół klasowy i godnie go reprezentowała na forum szkoły.

Marta jest ambitną i pracowitą uczennicą. Chętnie bierze udział w konkursach i olimpiadach, dzięki czemu poszerza swoją wiedzę humanistyczną, rozwija wrażliwość, ubogaca wnętrze.

W roku szkolnym 2005/2006 Marta brała udział w X Ogólnopolskim Konkursie na Pracę z Literatury. Samodzielnie zgromadziła materiał badawczy potrzebny do napisania pracy literackiej. Myślą przewodnią swoich rozważań uczyniła słowa ks. Józefa Tischnera: Miłość sama w sobie jest nie do pojęcia, ale dzięki miłości możemy pojąć wszystko. Praca Marty odznaczyła się dojrzałością wniosków popartych osobistymi przemyśleniami.

Swoje szczególne zainteresowania uczennica kieruje w stronę konkursów propagujących uniwersalne wartości chrześcijańskie.
W roku szkolnym 2005/2006 Marta brała udział w XVI Olimpiadzie Teologii Katolickiej "Dekalog w nauczaniu Jana Pawła II". W bieżącym roku szkolnym Marta uczestniczy w XVII Olimpiadzie Teologii Katolickiej "Trwajcie mocni w wierze". W eliminacjach szkolnych uczennica zajęła pierwsze miejsce i zakwalifikowała się do etapu diecezjalnego. Dużym sukcesem Marty jest udział w finale VII edycji Wojewódzkiego Konkursu Recytatorskiego "Księga nad Księgami – Recytujemy Biblię".

Zainteresowania uczennicy znajdują również odzwierciedlenie w jej działalności pozaszkolnej. Marta angażuje się w życie parafii – jest lektorką w Kościele pod wezwaniem Św. Mikołaja w Gójsku.

Uczennica znajduje czas na aktywne życie pozaszkolne. Jest zastępową w 7. Drużynie Harcerskiej im. Tadeusza Kościuszki w Gójsku. W ramach działalności harcerskiej bierze udział w licznych akcjach charytatywnych. Postawa Marty Bednarskiej jako uczennicy, a nade wszystko jako wrażliwej, aktywnej i zaangażowanej społecznie młodej osoby zasługuje na wyróżnienie.