[Rozmiar: 110 bajtów] Stypendia

» Kasia - ekolożka

Marta - młoda aktorka

Opinia komisji stypendialnej:

Sytuacja materialna uczennicy jest bardzo trudna. Ją i młodszą siostrę Aleksandrę wychowuje samotnie matka.

Marta, ze względu na zainteresowania przedmiotami humanistycznymi, w szczególności zaś językiem polskim, wybrała klasę o nachyleniu: język polski, historia, WOS. Uczennica posiada wiadomości zdecydowanie wykraczające poza program nauczania. Wykorzystując swoje umiejętności i możliwości bierze bardzo aktywny udział w zajęciach edukacyjnych, jest niezwykle inteligentna, sumienna, a wszystko to sprawia, że osiąga dobre i bardzo dobre wyniki w nauce. Średnia ocen na koniec trzeciej klasy gimnazjum wyniosła 5,0.

Dziewczynka należy do grupy teatralnej Gimnazjum Miejskiego w Sierpcu, w której poszerza swoją wiedzę i umiejętności aktorskie.

Osiągnięcia Marty:
• I miejsce w XXIII Konkursie Recytatorskim „Pięknie być człowiekiem” w eliminacjach rejonowych w Sierpcu i udział w finale w Płocku.
• Wyróżnienie w Przeglądzie Recytatorskim „Różaniec to modlitwa, która pulsuje Życiem – Jan Paweł II” w 2003 roku.
• I miejsce w I Hufcowym Konkursie Recytatorskim Pt.: „W hołdzie Janowi Pawłowi II” w Sierpcu.
• Wyróżnienie w II Hufcowym Konkursie Recytatorskim Pt.: „W hołdzie Janowi Pawłowi II” w Sierpcu.
W obecnym roku szkolnym Marta brała udział w:
• Spektaklu teatralnym poświęconym pamięci Jana Pawła II (17.10.2006 r. – Dom Pomocy Społecznej w Szczutowie, 18.10.2006 r. – Dom Nauczyciela w Sierpcu).
• Spektaklu Teatralnym poświęconym pamięci zmarłych (05.11.2006 r. – Kościół Św. Maksymiliana Kolbe, 15.11.2006 r. – Gimnazjum Miejskie w Sierpcu).
• XX Międzynarodowych Interdyscyplinarnych Warsztatach Artystycznych „Mistrz – Uczeń” (23.11. – 24.11.2006 r. – Młodzieżowy Dom Kultury w Płocku).

Uczennica uczęszcza również na dodatkowe zajęcia w Ognisku Pracy Pozaszkolnej w Sierpcu. Reprezentowała Liceum Ogólnokształcące w Sierpcu w Konkursie Poetyckim organizowanym przez III Liceum Ogólnokształcące w Płocku (Biesiada Literacka). Przygotowuje się również do konkursu organizowanego przez Dom Kultury Działdowska w Warszawie („Przegląd Swobodnych Inicjatyw”).

Poza tym Marta bardzo aktywnie angażuje się w życie klasy. Jest niezwykle kreatywna, ma bardzo dobry kontakt z rówieśnikami, systematycznie uczęszcza na zajęcia lekcyjne, wzorowo wypełnia obowiązki ucznia. Wysoka kultura osobista, skromność, wrażliwość sprawiają, że zdecydowanie wyróżnia się wśród młodzieży.