[Rozmiar: 110 bajtów] Stypendia

» Klaudia - pogodna fotografka
» Magda - utytułowana biegaczka przełajowa
» Kasia - ekolożka

Arkadiusz – zdolny matematyk i saksofonista

Opinia komisji stypendialnej

Sytuacja materialna ucznia jest trudna, gdyż opiekę nad trojgiem dzieci sprawuje tylko matka. Ojciec zmarł 8 lat temu (Arek był wtedy w drugiej klasie szkoły podstawowej). Uczeń mieszka w domu jednorodzinnym. Pokój dzieli wraz z bratem. W roku 2012 podjęła studia dzienne jego starsza siostra.

Arkadiusz ukończył gimnazjum z wyróżnieniem. Jest uczniem wyjątkowo uzdolnionym. Średnia ocen na świadectwie ukończenia gimnazjum wyniosła 5,18. Egzamin gimnazjalny z matematyki zdał na 100%.
Uczeń był członkiem drużyny, która w roku szkolnym 2011/2012 zajęła II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Matematycznym „Matematyka wokół Nas”, zajął też indywidualnie IV miejsce w Międzyszkolnym Konkursie Matematycznym dla uczniów klas III gimnazjów z terenu powiatu sierpeckiego organizowanym przez Liceum Ogólnokształcące
w Sierpcu.
Na swoim koncie ma również szereg znaczących osiągnięć sportowych między innymi jest zawodnikiem Szkolnego Ludowego Klubu Sportowego „OLIMPIJCZYK” w Jeżewie. Trenuje tenis stołowy i od początku kariery był wyróżniającym się zawodnikiem. Zdobywał między innymi medale na mazowieckich Igrzyskach Młodzieży Szkolnej i Mistrzostwach Polski UKS. W sezonie 2011/2012 był podstawowym zawodnikiem drużyny, która awansowała do III ligi tenisa stołowego. Aktualnie drużyna zajmuje II miejsce w tych rozgrywkach. W klasie III gimnazjum wygrał z drużyną z Zawidza powiatowe zawody w piłkę nożną.

Uczeń jest uzdolniony muzycznie. Arkadiusz należy do orkiestry dętej. Gra na saksofonie. Latem 2012 r. wraz z kapelą zajął I miejsce w XIII Międzynarodowym Festiwalu „Słońce – Radość – Piękno” w Nesebar.
Uczeń jest członkiem Zespołu Ludowego „Zawidzanie”. Na przeglądzie w Bułgarii zespół zajął II miejsce. Reprezentował szkołę w dożynkach prezydenckich w Spale w roku 2010 i  2011.
W 2012 roku rozpoczął naukę w Liceum Ogólnokształcącym w Sierpcu w klasie o profilu menadżersko – biznesowym. Jego ulubionym przedmiotem jest matematyka.

Jest uczniem systematycznym, pilnym, nie opuszcza zajęć szkolnych. Jest lubiany przez klasę. Został wybrany gospodarzem klasy. Arek jest uczniem wrażliwym i bogatym emocjonalnie. Wysoka kultura osobista, skromność, wrażliwość sprawiają, że zdecydowanie wyróżnia się wśród młodzieży.