[Rozmiar: 110 bajtów] Stypendia

» Klaudia - pogodna fotografka
» Magda - utytułowana biegaczka przełajowa
» Kasia - ekolożka

Marcin - przyrodnik z duszą artysty

Opinia komisji stypendialnej

Sytuacja materialna i rodzinna ucznia Marcina jest trudna, gdyż po śmierci mamy źródłem utrzymania jest pensja taty i renta rodzinna. Uczeń mieszka z tatą, siostrą (uczennica I klasy szkoły podstawowej) i babcią w domku jednorodzinnym.

Marcin jest uczniem uzdolnionym. Od początku nauki osiągał bardzo dobre wyniki i otrzymywał świadectwa z wyróżnieniem. Z egzaminu gimnazjalnego uzyskał 70 punktów na 100 możliwych. Średnia ocen na świadectwie ukończenia gimnazjum wynosi 4,9 a na koniec klasy I uzyskał średnią na poziomie 4,23.
W 2011 roku uczeń rozpoczął naukę w Liceum Ogólnokształcącym im. mjra Henryka Sucharskiego w klasie o nachyleniu: biologia, chemia, język obcy, gdyż w kręgu jego zainteresowań znajdują się przedmioty przyrodnicze i to z nich pogłębia swoją wiedzę prowadząc pracę samokształceniową. Jako uczeń liceum a wcześniej gimnazjum uczestniczył w Międzynarodowych Kampaniach Poszukiwania Asteroid (IASC) oraz Obiektów Bliskich Ziemi (NEO). Praca zespołu, której Marcin był członkiem, zaowocowała odkryciem 6 asteroid i certyfikatami NASA.

Marcin posiada również zdolności artystyczne – aktorskie i muzyczne. Ukończył Szkołę Muzyczną I stopnia w klasie klarnetu. Obecnie jest członkiem Młodzieżowej Orkiestry Dętej Ochotniczej Straży Pożarnej w Sierpcu, która promuje nasze miasto i kraj grając koncerty w kraju i za granicą. Aktywnie włącza się również w pracę działającego przy naszej szkole zespołu wokalno-muzycznego, którego występy uświetniają uroczystości szkolne. Znajduje również czas na pracę w Nieformalnej Grupie Historycznej Ultima Thule, która zajmuje się renowacją ewangelickich cmentarzy.
Chłopiec chciałby w przyszłości zostać pilotem samolotów. W celu realizacji swoich planów zamierza zdobyć w tym roku szkolnym licencję pilota szybowcowego.

Marcin to uczeń niezwykle wrażliwy, koleżeński, o bardzo wysokiej kulturze osobistej. Mimo młodego wieku posiada pasje oraz sprecyzowane zainteresowania. Jego postawa zasługuje na wyróżnienie a uzyskana pomoc finansowa byłaby wykorzystana na dalszy rozwój posiadanych uzdolnień.