[Rozmiar: 110 bajtów] Jak pomagamy

Straciłeś pracę - nie załamuj się...

Nie trać nadziei! Twoja obecna sytuacja to etap przejściowy.

Szukaj pracy, bądź aktywny, podejmuj próby, pisz listy, rozpowiadaj znajomym, że chcesz pracować.

Nie zrażaj się! Konsekwentnie podejmuj starania w kierunku znalezienia pracy. Nie stawiaj sobie barier!

• Wypisz cechy, które uważasz za swoje zalety. Skonsultuj tę listę z życzliwą i krytyczną osobą. Według tych informacji szukaj ofert pracy lub zastanów się, czy nie mógłbyś zacząć czegoś indywidualnie lub z kimś innym.

Nie użalaj się nad sobą, to zniechęca innych.

Rozmawiaj z ludźmi – szukaj kontaktu z innymi, nie tylko z osobami będącymi w podobnej sytuacji.

• Unikaj destrukcyjnych kontaktów, osób zniechęcających Cię do życia. Przebywaj z tymi, którzy podnoszą Cię na duchu, dodają siły i wiary.

„Pilnuj” codzienności, stałych elementów dnia, np. o stałej porze wstawaj, jedz śniadanie. Aktywnie spędzaj czas „przeznaczony na pracę”, czyli zaplanuj 8 godzin na dobę, tak jakbyś pracował/-ła, np. sprzątanie, porządkowanie szaf, naprawa cieknącego kranu, szafki. Pamiętaj jednak o ciągłym poszukiwaniu pracy.

Nie zamykaj się w sobie - ucz się dzielenia swoim wnętrzem z bliskimi!

• Potraktuj swój wolny czas jak dar i wykorzystaj go na rzeczy, na które do tej pory nie miałeś czasu. Rozpocznij dokształcanie się, np. język, znajomość komputera, Internetu, podstawy księgowości lub tego, o czym zawsze marzyłeś/-aś (możesz skorzystać z bezpłatnej pomocy organizacji pozarządowych i instytucji publicznych w tym zakresie).

• Ćwicz: biegaj, chodź na spacery, możesz jeździć na rowerze… W mocnym ciele, mocny duch!

Nie przestawaj dbać o siebie! To ważne i dla Ciebie, i dla innych! Nie przestawaj dbać o swoje otoczenie. Estetyczne pomieszczenie nastraja optymistycznie.

Wiedz, że ten czas się skończy!!!