[Rozmiar: 110 bajtów] WYDARZENIA

Wielka Gala Liderów Polskiego Biznesu 2019

Po raz 25. w Teatrze Wielkim – Operze Narodowej odbyła się Wielka Gala Liderów Polskiego Biznesu, wieńcząca XXVIII edycję konkursu Lider Polskiego Biznesu. Podczas części oficjalnej Gali wręczono Nominacje i Złote Statuetki Lidera Polskiego Biznesu, a laureaci z poprzednich lat, którzy utrzymali pozycję na rynku, otrzymali Diamenty do swoich Statuetek.

Otwierając część oficjalną uroczystości prezes BCC Marek Goliszewski powiedział: – Spotykamy się dzisiaj, by podziękować ludziom wyjątkowym. Twórcom: miejsc pracy, dochodów państwa, poczucia naszego bezpieczeństwa. Spotykamy się w czasie, gdy świat i Polska stoją na rozdrożu epok. Rozdroże wymaga dalekowzroczności i decyzji. W naszym kraju przyniosą je tegoroczne wybory do Parlamentu Europejskiego i do Sejmu. Przedsiębiorcy oczekują, że do PE nie dostaną się narodowi egocentrycy, traktujący Unię jak bankomat. A do Sejmu wejdą eksperci, którzy nie pozwolą na postrzeganie publicznych pieniędzy jak święconej wody – każdy sięga po nią ręką. Pracodawcy ufają, że rząd i opozycja znajdą w sobie siłę mężów stanu – jak Tony Blair określał tych, którzy potrafią pójść pod prąd roszczeniom wyborców.

Wręczona została także Nagroda Specjalna BCC – Złotą Statuetkę za wkład w spójność Sojuszu Północnoatlantyckiego, wzmacnianie jego wschodniej flanki, stymulowanie debaty na temat solidarności członków NATO, a także za przyjaźń wobec Polski otrzymał gen. Frederick B. Hodges, b. dowódca US Army Europe.

Medal Solidarności Społecznej to z kolei nagroda dla osób zaangażowanych społecznie, pomagających potrzebującym, propagujących ideę odpowiedzialności społecznej biznesu i budujących solidarność społeczną. Podczas tegorocznej gali Medal Solidarności Społecznej otrzymali członkowie BCC, którzy osobiście oraz poprzez swoje firmy stanowią wzór wrażliwości społecznej: Andrzej Jaczewski – prezes P.I.B. EBEJOT, Jean Marc Harion – prezes zarządu P4, Jacek Rutkowski – prezes MAT-BUD, Janusz Sobieraj – prezes korporacji RADEX oraz działający od lat na rzecz osób niesłyszących Agata i Kamil Porazińscy.